In focus: Ilona Fritz

Eind januari jl. heeft de kerkenraad mij benoemd tot nieuwe consulent van uw gemeente. Ik kijk terug op een warme kennismaking in januari en verheug me op het consulentschap.

Wie is uw nieuwe consulente?
Mijn naam, Ilona Fritz, verraadt mijn afkomst: Ik ben in Stuttgart, Zuid‑Duitsland geboren. Mijn school‑ en studietijd heb ik in Duitsland doorgebracht. Na mijn theologiestudie had ik een wachttijd van twee jaar voordat ik verder in de gemeente kon werken. Toen (1989) solliciteerde ik voor een stagejaar in de oecumenische gemeente, de Dominicusgemeente, in Amsterdam. In een rap tempo heb ik Nederlands moeten leren, want mijn eerste dienst hield ik na drie maanden stage. Het was een geweldig leerjaar in alle opzichten. In die gemeente heb ik mijn echtgenoot leren kennen. Ik ben in Nederland gebleven, heb eerst buiten de kerk gewerkt bij een Duitse vredesorganisatie ‘AktionSühneseichenFriedensdienste’ voor Nederland en België. Na verloop van mijn contract werd ik Nederlandse predikant van de Evangelisch‑Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden. Na zeven jaar predikantschap in Weesp kreeg ik een beroep van de lutherse gemeente Amsterdam met de opdracht om in Amsterdam Zuidoost een gemeente op te bouwen. Ons gezin (inmiddels twee zonen erbij) verhuisde. In 2001 vroeg de lutherse synode mij voor de functie van vice‑president met het takenpakket ‘ Samenop‑weg’. Een jaar later koos de synode mij tot haar president. Tot mei 2009 heb ik met de lutherse synode de lutherse gemeenschap geleid eerst naar de vereniging met de Nederlands Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken in Nederland tot Protestantse Kerk in Nederland (2004) en daarna de lutherse gemeenschap begeleid in het vormgeven van het gezamenlijk kerk zijn. Al die jaren heb ik het presidentschap (60%) gecombineerd met het predikantschap (40%) in Amsterdam. Sinds mei 2009 ben ik weer 100% terug in de lutherse gemeente Amsterdam met hoofdopdracht voor Zuidoost. Bijna alle  gemeenteleden in Zuidoost komen uit Suriname. Onze gemeente is heel anders dan een doorsnee lutherse gemeente. De diensten weerspiegelen de warmte en ritme van het tropische gebied. Deze gemeente viert de belangrijke momenten van het leven: verjaardagen, huisinwijdingen, rouwtijden en jubilea. Diensten door de week zijn heel gewoon. Naast het predikantschap mag ik met het bestuur van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK) leiding geven aan het maken van een nieuw liedboek. Wij zijn nu in de eindfase, want het liedboek verschijnt eind mei 2013. Het is een boeiend en leerzaam proces.
ds Ilona Fritz

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten