In Focus: Arend Jan van der Marel

Elke twee maanden wordt voor Kerknieuws iemand
geïnterviewd die op de een of andere manier betrokken
is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Arend Jan van
der Marel geïnterviewd. Hij is de webmaster van de kerk.
www.dutchchurch.org.uk

1.Waar ben je opgegroeid, en hoe ben je destijds in Londen terecht gekomen?
Ik ben geboren en opgegroeid in Apeldoorn. Op mijn 19e jaar (in 1968) moest ik een praktijkjaar doen in Nederland, Duitsland of Engeland. Ik koos voor Engeland want Nederland dat ‘kende’ ik eigenlijk al en in Duitsland waren we wel eens met een ‘schoolreis’ geweest. Engeland leek mij spannender want daar gebeurde van alles. Ik herinner mij als voorbeelden de Christine Keeler affaire, Carnaby Street, kortom de ‘swinging sixties’. Een uitzendbureau in Den Haag gerelateerd met mijn opleiding in de detailhandel vond een bedrijf in Plymouth waar meerdere Nederlanders een praktijkjaar hadden genoten. Het warenhuis heette toen Dingles maar staat nu bekend als House of Fraser. Ik zal toen wel wat indruk hebben gemaakt want na zo’n tien maanden vroeg de directie mij of ik na mijn militaire dienst in vaste dienst wilde komen. Dat heb ik toen ook opgevolgd. Na enkele omwegen heb ik in 1979 een wijnbar in Camberley (Surrey) gekocht. Camberley ligt in de buurt van Londen en ik kwam er regelmatig voor zaken. Ik hoorde in die tijd dat er een Nederlandse Kerk in de City was. Ik bezocht die regelmatig en zo kwam ik in aanraking met de geweldige familie Touw, ds. Ans Vogel uiteraard, en sprak ik regelmatig met de ambassadeur, die een trouwe bezoeker was. Helaas ben ik zijn naam vergeten.

2.Kom je uit een kerkelijk gezin? Hoe zou je jouw geloof of levensovertuiging nu beschrijven?
Ik kom uit een gezin van een Nederlandse vader en een Oekraïense moeder. Wij gingen iedere zondag naar de Gereformeerde Kerk in Apeldoorn. Ik genoot mijn opleiding ook op christelijke scholen. Tegenwoordig ben ik niet zo’n kerkganger, maar als ik Londen ben kom ik graag naar Austin Friars omdat ik me daar bijzonder thuis voel. Mijn geloof en levensovertuiging is vrijzinnig. We hebben van tijd tot tijd allemaal wel onze twijfels maar ik hoop dat ons bestaan hier op aarde niet voor niets is geweest.

3.Wat houdt je momenteel bezig?
In 2008 besloot ik om terug te gaan naar Nederland.Dit was één van de moeilijkste beslissingen van mijn leven. Ik heb een zeer grote familie van neven en nichten die ik nauwelijks kende. Dus werd het tijd om met al die neven en nichtjes eens kennis te maken. Gedurende deze tijd, tot mijn pensionering in 2014, werkte ik als planning coördinator bij een grote verzekeringsmaatschappij. Na mijn pensionering was ik van mening dat ik van allerlei wilde blijven doen om zo de geest bezig te houden. Zo ben ik voorzitter van onze Vereniging van Eigenaren, was ik penningmeester van de wijkraad en webmaster van verschillende websites waaronder die van de Dutch Church.

4.Hoe kwam je in contact met de Nederlandse Kerk? En voel je een speciale band met de kerk in Londen?
Zoals hiervoor al beschreven kwam ik sinds begin tachtiger jaren in de Nederlandse Kerk. In 2004 vroeg ds. Henk ten Napel in het Kerknieuws om hulp met de website van de Nederlandse Kerk. Ik woonde toen weer in Plymouth waar ik een gedeelte van mijn werktijd bezig hield met het bouwen van websites voor hotels in Devon en Cornwall. Ik bood mijn diensten aan de kerk aan en de rest is geschiedenis. Ik ben nu al zo’n 16 jaar de webmaster van de kerk. Ik heb met alle dominees door de jaren heen een geweldige band gehad en ik dank hen voor het vertrouwen en de vriendschap. Ik zie uit naar een spoedige ontmoeting met de nieuwe predikant ds. Bertjan van de Lagemaat. Ik ben bezig met de nieuwe website voor de kerk maar wil graag dat de nieuwe predikant ook binnenkort zijn ‘input’ geeft. Met die band van de kerk in Londen zit het wel goed en dat zal wel zo blijven hoop ik. Graag bedank ik allen in de Nederlandse Kerk waarmee ik regelmatig via email contact heb, voor het vertrouwen en de ‘support’ die ik al jaren lang ontvang.

Arend Jan van der Marel werd geïnterviewd door Ditte Donnelly

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten