In Focus: Claartje Kruijff

claartjeElke 2 maanden wordt iemand geinterviewd die betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Claartje Kruijff aan de beurt, onze nieuwe consulent.

1.Kun je iets vertellen over jouw achtergrond? Waarom ben je theologie gaan studeren, en wat voor werk doe je? 

Buitenkerkelijk opgevoed heb ik in eerste instantie psychologie gestudeerd. Vanuit die achtergrond ben ik als consultant begonnen bij een grote Amerikaanse firma. Ik werkte 3 jaar in Amsterdam en 4 jaar in Londen. Het werk was uitdagend en mijn collega’s waren van hoog niveau. Maar meer en meer begon ik te beseffen dat ik iets anders wilde. In die periode trouwden mijn man en ik. Het was een kerkelijk huwelijk aangezien mijn schoonfamilie katholiek is. Ik had er niets op tegen, sterker nog, ik voelde nieuwsgierigheid en ook aantrekkingskracht. We hadden eerst anderhalf jaar lang gesprekken met een orthodoxe priester en zijn uiteindelijk door een vrijzinnige priester getrouwd. Met beide heren had ik boeiende gesprekken over `zins- en zijnsvragen`.  Ik voelde ruimte om zelf na te denken en positie te bepalen. Langzaam maar zeker begon het te dagen. Misschien was dit wel waar ik het zoeken moest. Ik zegde mijn baan op en toen verloor mijn man heel plotseling en snel (binnen tien minuten de deur uit, ‘high risk-high return’) zijn baan. We hadden toen beiden geen baan meer en gingen vanuit Londen terug naar Nederland. Ik schreef mij in voor theologie aan de VU. Ik werk als voorganger in een grote oecumenische Amsterdamse gemeente, de Dominicuskerk. Wij zijn met 6 voorgangers. Nogal veel van mijn werkzaamheden spelen zich buiten of aan de rand van de kerk af. Omdat ik zelf buiten de kerk ben opgevoed voel ik mij op de rand van de kerk meer dan thuis. Met één been binnen en één buiten. Ik schrijf wekelijkse blogs en ben nu op basis daarvan een boek aan het schrijven. Voor als het u interesseert: www.claartjekruijff.nl

2.Wat is jouw band met Londen?

Mijn man heeft 8 jaar in de Londense City gewerkt en ik vier jaar. We hadden de eerste jaren geen kinderen en werkten hard. Naast het harde werken hadden we tijd om ons te laven aan het grote culturele aanbod van de stad. Ook genoten we van de enorme diversiteit aan nationaliteiten in de stad. Ik werkte op een echt Engels kantoor met Engelsen uit het Zuiden en Noorden, Schotten, Ieren, Pakistani en Indiërs. Voor mij een hele leerzame tijd en ervaring.

3.Is er toekomst voor de kerk, en hoe ziet die toekomst er volgens jou uit? 

Ik hoop het wel. Waar vind je dan dergelijke gemeenschap terug? Waar jong en oud, arm en rijk, allemaal met en door elkaar samen troost kunnen vinden en op adem kunnen komen, richting kunnen zoeken, samen hopen en werken aan een mooiere wereld? Ik zie allerlei initiatieven en kortdurende projecten en plaatsen, oplevingen en uitingen van hoop ontstaan. Maar veel is van korte duur en gaat voorbij. Ik heb op dit gebied meer vragen dan antwoorden….

4.Waar wil je je als consulent van de Nederlandse Kerk op richten de komende jaren?

Ik heb met Joost al gesproken hierover. Wij konden lezen en schrijven over alle dingen die wij zien gebeuren binnen en buiten de kerk. Ik coördineer in mijn kerk momenteel een project over de toekomst van onze Amsterdamse kerk. Allereerst wil ik mijn oor nader te luisteren leggen om te ontdekken wat ik jullie te brengen heb. In ieder geval heb ik Joost al beloofd om mee te denken over nieuwe gastpredikanten.

Claartje Kruijff werd geinterviewd door Joost Röselaers

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten