In Focus: Ferdinand Hooft Graafland

I478 Ferdinand 23.03.15In de bibliotheek van de kerk spreek ik met Ferdinand Hooft Graafland, trustee van het Koning Willem Fonds en lid van de commissie ‘bestuurlijke vernieuwingen’ van de Nederlandse Kerk.

1.Waar kom je vandaan, en hoe ben je in Londen terecht gekomen?
Ik ben in Rotterdam geboren. Op mijn 16e zijn wij naar Wassenaar verhuisd waar ik de laatste twee jaar van mijn middelbare school heb doorgebracht . Daarna heb ik rechten in Utrecht gestudeerd. Na mijn militaire dienst ben ik bij de Nederlandse vestiging van de Amerikaanse bank J.P. Morgan in Amsterdam gaan werken. Deze bank zond mij in 1985 uit naar Londen, wat toentertijd het mekka van de financiële wereld was. Ik zou oorspronkelijk voor twee jaren in Londen blijven, maar gelukkig vroeg JP Morgan mij om in Londen aan te blijven wat heel goed uitkwam omdat ik daar inmiddels mijn toekomstige vrouw had ontmoet. Zij is Amerikaanse en wilde het liefst in Londen blijven omdat dat voor ons “neutraal” terrein was. Wij hebben hier samen ons leven opgebouwd en wonen nog steeds naar tevredenheid in Fulham. Onze drie dochters zijn hier geboren en opgegroeid. Zij zijn volledig Engels, de enige drie Nederlandse termen die mijn oudste dochter kent zijn: ‘mijl op zeven’, ‘broodje kroket’, en ‘fiets’. De dochters zijn alle drie gedoopt in de Nederlandse Kerk. Tijdens hun schooljaren gingen we naar de Anglicaanse kerk waar hun school aan verbonden was.

2.Kom je zelf uit een kerkelijk gezin?
Mijn ouders waren Nederlands Hervormd. Ik ben gedoopt, ben naar zondagsschool gegaan en heb catechisatie gevolgd dus godsdienst speelde altijd wel een rol. In het kerkelijke leven van mijn familie is mijn oom Ds. Willem Dijckmeester altijd belangrijk geweest. Hij was betrokken bij de dopen, huwelijken en begrafenissen in de familie. Hij heeft ook onze huwelijksdienst geleid.

3.Hoe kwam je terecht bij de Nederlandse Kerk en het KWF?
In mijn eerste jaren in Londen kwam ik met enige regelmaat in de kerk, en lieten wij zoals gezegd onze dochters hier dopen. De laatste jaren komt het er wat minder van. Dat heeft voornamelijk praktische redenen: wij zijn in het weekend vaak buiten Londen. Toen mijn moeder stierf heb ik het verlangen ervaren om naar de kerk te gaan. Daar zit voor mij de kracht van de kerk: een ontmoetingsplaats waar je elkaars kwetsbaarheid kunt delen. Ik zou graag deelnemen aan activiteiten door de week, bijvoorbeeld een Diner Pensant, of een inleidingscursus op de Bijbel.

Ik ben sinds 2005 trustee van het Koning Willem Fonds. Het sprak mij direct aan, omdat het iets totaal anders is dan mijn dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast vormt het voor mij een stukje Nederland in Londen. En vooral is het een mooie manier om iets voor een ander terug te doen. In al mijn handelen probeer ik een redelijk goed mens te zijn, dat speelt op de achtergrond toch altijd mee.

4.Voel jij je thuis in Londen?
Ik ervaar Nederland nog steeds als thuis, en vind het heerlijk als ik er ben. Ik ben een familiemens, en verheug mij er altijd weer op om mijn familieleden terug te zien. Maar ik denk niet dat we ooit voorgoed naar Nederland terug zouden gaan. We vinden het hier heerlijk en gek genoeg zien we zelfs na dertig jaar Londen toch nog steeds als een avontuur.

Daarnaast geniet ik van de kunstzinnige en internationale sfeer die hier heerst. En ik zou vooral het leven dat mijn vrouw en ik hier hebben opgebouwd niet meer willen missen!

Ferdinand Hooft Graafland werd geinterviewd door Joost Röselaers

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten