In Focus: Jan Krekel

Elke twee maanden wordt voor Kerknieuws iemand geïnterviewd die op de één of andere manier betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Jan Krekel geïnterviewd. 

1.Waar kom je vandaan en hoe ben je in Londen terecht gekomen?

Ik ben geboren en getogen in Geldrop (Nederland). Ik heb een Nederlandse vader en een Belgische moeder. Ik ben zelf één van een tweeling en heb nog een jongere broer. Na het beeindigen van mijn studies in Enschede ben ik in 1977 naar C&A in Engeland vertrokken om wat internationale kennis op te doen en mijn kennis van de Engelse taal te verbeteren. Na wat omzwervingen ben ik vervolgens bij de Nederlandse Ambassade hier in Londen gaan werken. In die tijd ben ik in contact gekomen met de Nederlandse Kerk in Londen en dan speciaal met het toen bestaande Open Huis. Eerst was ik deelnemer en daarna heb ik het Open Huis nog jaren geleid. Ik zit dus al een hele tijd in Londen, maar ik kom ook nog veel in Nederland. Ik bezoek Geldrop nog op zeer regelmatige basis.

2.Kom je uit een kerkelijk gezin en zijn er waarden en/of overtuigingen die nog steeds een rol spelen in de manier waarop je nu in het leven staat?

Ik ben opgevoed in een gezin met Rooms Katholieke waarden en normen in een familie met een ‘rijk’ Katholiek verleden. Ik ben in Geldrop nu nog lid van het Gilde Sint Joris Zesgehuchten. Een belangrijke waarde is dat iedereen verschillend kan zijn, maar dat er ook in iedereen iets goeds schuilt, ook al is dit niet altijd te zien. Dit is mij van kinds af aan meegegeven.

3.Wat is de betekenis van de Nederlandse Kerk voor jou?

De Nederlandse Kerk in Londen bestaat voor mij uit een bonte verzameling van allerlei waarden en gezindten die eigenlijk allen één ding gemeen hebben: het samenzijn en goed voor elkaar te zijn.

4.In dit nummer van Kerknieuws gaat het om ommekeer en keerpunten. Veel mensen kennen je van je werk bij de ambassade en een belangrijk keerpunt voor jou in het afgelopen jaar was je vertrek bij de ambassade voor een welverdiend pensioen. Hoe kijk je terug op dat keerpunt en hoe kijk je naar dat andere belangrijke keerpunt Brexit?

In oktober 2017 heb ik mijn betrekking bij de Nederlandse Ambassade te Londen in goede verstandhouding verlaten om van mijn pensioen te gaan genieten. Alhoewel ik mijn werk altijd met veel plezier gedaan heb, heb ik deze periode van mijn leven afgesloten. Ik ga nu verder met meer invullen van mijn vrije tijd. Er is nu wel meer tijd om me te verdiepen in de activiteiten die ik buiten mijn werk deed. Het keerpunt Brexit is moeilijk. Ik heb me altijd op het standpunt gesteld dat ik een gast ben in dit land en ik me dan ook als zodanig moet gedragen. Ik vind het jammer dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU gaat, maar het is een keus van de bevolking, weliswaar een krappe meerderheid, maar waar ik geen zeggenschap in heb. Het is te hopen dat de bevolking zich niet terug zal trekken op dit eiland, maar open zal blijven staan voor de noodzakelijke veranderingen in de toekomst. Ikzelf hoop hier nog vele jaren te kunnen genieten, maar dan uiteindelijk toch terug te gaan naar Geldrop.

Jan Krekel werd geïnterviewd door Bertjan van de Lagemaat

 

 

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten