In Focus: Loesje van Hellenberg Hubar 

In Focus: Loesje van Hellenberg Hubar

Elke twee maanden wordt voor Kerknieuws iemand geïnterviewd die op de een of andere manier betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Loesje van Hellenberg Hubar geïnterviewd.

1. Waar kom je vandaan en hoe ben je in Londen terecht gekomen?
Dit wordt een ingewikkeld antwoord. Ik, en mijn twee zusjes, zijn in Japan geboren. Vervolgens woonden we korte tijd in Oost Afrika en daarna tien jaar in Hong Kong. Ons school eindexamen hebben we hier in Engeland gedaan. Mijn vader werkte voor de Algemene Bank Nederland en werd naar Londen gestuurd. Wij gingen naar een Katholieke Convent school in Zuid Engeland, al voordat onze ouders een vaste woonplek hadden gevonden in het VK. We volgden als familie mijn vader en hebben als gezin dus nooit in Nederland gewoond. Mijn ouders vonden het wel leuk om na vele jaren in het Oosten weer naar Europa terug te keren.

2. Kom je uit een kerkelijk gezin? Hoe zou je je geloof/spiritualiteit beschrijven en heeft het feit dat je op verschillende plaatsen in de wereld bent opgegroeid daar nog iets mee te maken?
Ik ben in Japan gedoopt en in Hong Kong waar we boven op de berg woonden ging de familie op zondag naar de kerk St Joseph’s wat helemaal ‘down town’ lag. Voor de overplaatsing naar Londen heeft mijn vader binnen zijn Katholieke netwerk in Hong Kong advies gevraagd om een goede katholieke school voor ons te vinden. Of de school goed onderwijs gaf was minder belangrijk dan het katholieke karakter. Voor ons was de overstap een grote schok. In Hong Kong hadden we jonge leraren die vol energie les gaven, in Engeland met de nonnen was dit wel een heel ander verhaal.
Mijn geloof nu is iets waar ik dagelijks stilletjes mee bezig ben; ik draai mee als een ‘reader’ in St Mary’s, een kerk om de hoek van mijn huis in South Kensington. Geloof is moeilijk te beschrijven; ik denk dat wat een mens doet in ’t leven iets daarvan uitstraalt. Het feit dat ik op verschillende plaatsen in de wereld ben groot gebracht, heeft geen grote invloed gehad – maar ik heb een groot aantal Chinese en Japanse tempels bezocht…. En geloof ook in ‘karma’. Dat wil zeggen dat compassie en empathie belangrijke kwaliteiten zijn.

3. Wat is de betekenis van de Nederlandse Kerk voor jou?
De Nederlandse kerk speelt een grote rol in mijn leven. Mijn ervaring is; hoe vaker ik binnen loop hoe meer thuis ik me voel. De kerk is een plek waar ik mijn Nederlands oefen en waar ik soms mensen ontmoet die hulp en steun zoeken van het Koning Willem Fonds.
Vroeger draaide ik met mijn moeder af en toe mee met de Neerlandia kerstmarkt en mijn vader kwam er ook regelmatig als penningmeester en voorzitter van het Koning Willem Fonds.

4.Pasen zou je het feest van een nieuw begin kunnen noemen? In je rol als voorzitter van het Koning Willem Fonds, maak je voor kwetsbare mensen soms ook een nieuw begin mogelijk. Kun je daar iets over vertellen?
Pasen is een feest dat mijn dochters en ik altijd voluit samen vieren en natuurlijk gaat het over een nieuw begin, nieuwe wensen en nadenken over nieuwe levensstappen. Ik vindt het ook heerlijk dat het rond die tijd langer licht blijft en warmer wordt. Het Koning Willem Fonds verleent steun en hulp aan Nederlanders in het VK. Ieder verhaal is daarbij anders. Wat ik merk, in vergelijking met vroeger, is dat we meer te maken krijgen met gevallen waarbij huiselijk geweld mee speelt. Ook speelt er een Brexit-effect bij het fonds vooral bij een groep oudere Nederlanders zien we een nadelig effect en zien we onzekerheid.
Afgelopen jaar hebben we een twintigjarige vrouw kunnen helpen die te maken had met huiselijk geweld in haar familie. Omdat ze meerderjarig was, kreeg ze weinig steun. Als KWF hebben wij haar kunnen helpen door haar te begeleiden onder andere bij de rechtszaak en het verstrekken van supermarkt vouchers. Haar droom is om als ‘paramedic’ te gaan werken. Wij hopen haar te helpen met een nieuw begin. Een oudere dame hebben we kunnen helpen met het aanvragen van een nieuw paspoort. Het oude was jaren geleden verloren geraakt. Met het paspoort kan ze eindelijk verhuizen en ze heeft nu de mogelijkheid om haar familie in Nederland op te zoeken. Ook voor haar dus een nieuwe start.

Loesje van Hellenberg Hubar werd geïnterviewd
door Bertjan van de Lagemaat

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten