In Focus: Marja Kingma

Elke 2 maanden wordt iemand geïnterviewd die betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Marja Kingma aan de beurt. Marja is conservator van de Nederlandstalige collectie bij de British Library. Momenteel is zij druk bezig met het catalogiseren van de boeken uit de bibliotheek van de Nederlandse Kerk in London.

1. Waar ben je opgegroeid? Waar heb je gestudeerd, en hoe ben je in Londen terecht gekomen?

Ik ben geboren in Leiden en opgegroeid in Deventer. Mijn vader was kostwinner en mijn moeder was thuis. Wij (zus, broer en ik) mochten naar hartelust spelen en sporten. Zodra ik kon lezen deed ik bijna niets anders, naast toneel. Ik heb in Groningen de Bibliotheek en Documentatie Academie gedaan. Na 17 jaar in juridische bibliotheken gewerkt te hebben zag ik in dat verdere carriere kansen vrijwel alleen lagen in het veranderen van advocatenkantoor, zoals veel van mij collegas deden en daar had ik geen zin in. Ik wilde altijd al bij een internationale organisatie werken, dus toen ik de kans kreeg om bij het European Medicines Agency in Londen de biblotheek te beheren, heb ik die met beide handen aangegrepen.

2. Kom je uit een kerkelijk gezin?

Mijn vader was lid van de Doopsgezinde kerk in Deventer, waar wij op zondagschool gingen. Ik zette dat voort met catechisatie, wat veel meer maatschappijleer was dan bijbelstudie. De dominee was vrijzinnig en ik voelde me daar erg prettig. Ik had waarschijnlijk wel geloofsbelijdenis gedaan als wij in Deventer gebleven waren. In Roden vond ik geen aansluiting bij de Doopsgezinden en daarna ben ik me meer in filosofie en wetenschap gaan verdiepen. Dat heeft er toe geleid dat ik van mijn geloof viel. Ik vind vreugde en voldoening genoeg in de natuur, in kunst en cultuur en in de omgang met mensen en dieren.

3. Je bent nu druk bezig met de bibliotheek van de Nederlandse Kerk. Wat trok je aan in dit project?

Wat mij aantrok aan dit project was de kans om deze unieke en historische collectie meer bekendheid te geven door deze opnieuw te catalogiseren en de catalogus op de website van de kerk te zetten. Gezien de geschiedenis van de kerk, met name de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog mag het wel een wonder heten dat ze uberhaupt nog bestaat! Wat ik ook bijzonder vind is, dat veel boeken geschonken zijn, wat blijkt uit de vermelding van de namen van donors in de boeken. Dat duidt op een sterk gemeenschapsgevoel onder de gemeente. Boeken waren niet goedkoop in de 17e eeuw. Het zou leuk zijn te onderzoeken of de donors lid waren van de kerk, en wanneer.

4. Heb je een favoriet boek in de bibliotheek, waar je aan gehecht bent geraakt?

Oei, dat is een moeilijke. Ik ben gehecht geraakt aan de hele bibliotheek! Uniek is wel de vondst die wij deden van een aantal gedroogde plantjes en fragmenten van een preek en een brief, weggestopt in deel twee van ‘Henry on the Bible’ van Matthew Henry.

Marja Kingma werd geinterviewd door Joost Röselaers

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten