In Focus: Martijn Proos

martijn_proosElke twee maanden wordt voor Kerknieuws iemand geïnterviewd die op de een of andere manier betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Martijn Proos geïnterviewd, sinds 2015 lid van de kerkenraad van de Nederlandse Kerk. 

 1. Waar kom je vandaan, en hoe ben je in Londen terecht gekomen?
  Ik ben geboren en opgegroeid in Goes, Zeeland. Ik woonde daar samen met mijn ouders, broer en zus tot mijn19e.
  Ik kom uit een warm en gezellig gezin waarin we altijd veel lol en plezier hadden.

  Zeeland is een geweldige plek om op te groeien, zeker in de zomer: de zee, het strand, de ruimte, de rust en de verse vis. Na mijn studies ben ik samen met mijn vrouw Babette in Den Haag gaan wonen waar we onze dochter Charlotte kregen. In Den Haag werkte ik voor de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO), een ontwikkelingsbank. FMO had een samenwerkingsverband met Frontier Markets Fund Managers in London, de fondsmanager van het Emerging Africa Infrastructure Fund en ik werd gevraagd of ik voor drie jaar uitgezonden wilde worden. Dat is nu inmiddels al 7 en een half jaar geleden, omdat we na drie jaar besloten om langer in London te blijven. Onze zoon Tijmen werd in London geboren en we wonen nu met z’n vieren in Balham, Zuid-West London.
 1. Kom je uit een kerkelijk gezin?
  Ik kom uit een Nederlands hervormd gezin en de kerk en het geloof speelde een centrale rol in ons leven. We gingen wekelijks naar de kerk in Goes, de kindernevendienst en catechisatie. Ik kijk daar met veel plezier op terug. Het geloof geeft mij houvast en een leidraad in het leven. De kerk is voor mij een plaats van rust, goedheid en overdenking in een drukke wereld.
 1. Hoe kwam je terecht bij de Nederlandse Kerk?
  Tijdens mijn studies, in Den Haag en in de eerste jaren dat we in London woonden zijn we eigenlijk zeer weinig naar de kerk geweest, totdat we ontdekten dat er een Nederlandse kerk in London was die eens per maand een kinderdienst houdt. Mede omdat we het belangrijk vinden dat onze kinderen een christelijke opvoeding krijgen zijn we weer gegaan. Zo kwam ik met de kerk in contact en van het een kwam het ander. De kerk in London bestaat al sinds 1550 en zal daarom ook in de toekomst blijven bestaan. Ik ben er van overtuigd dat de kerk een belangrijke rol blijft hebben in het leven van mensen en de samenleving in het algemeen.
 1. Welke taken zie je voor jezelf weggelegd als Kerkenraadslid?
  Graag wil ik bijdragen aan het in stand houden van de kerk en graag denk ik mee over de toekomst. Ik heb een financiële achtergrond en hoop mede daarin een goede bijdrage te kunnen leveren.

Martijn Proos werd geïnterviewd door Joost Röselaers

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten