In Focus: Maurits Ruis

Elke 2 maanden wordt iemand geïnterviewd die betrokken is bij de Nederlandse Kerk.

maurits_ruis_2

Deze keer is Maurits Ruis aan de beurt, kersvers kerkenraadslid.

1- Waar kom je vandaan, en hoe ben je in Londen terecht gekomen?

Ik ben geboren en getogen in Katwijk aan Zee. Mijn ouders werkten in het basisonderwijs; mijn vader als directeur. Als architect in een onderwijsfamilie ben ik een beetje het zwarte schaap. Na tien jaar werken in Nederland ben ik via een detachering in Newcastle en Londen terecht gekomen. Ik woon samen met mijn vrouw Sandra en onze dochter Sophia, die graag meedoet met de kinderkerk.

2- Kom je uit een kerkelijk gezin, en wat voor rol speelt geloof tegenwoordig in jouw leven?

Ik ben met het geloof groot gebracht, maar wij waren niet per se kerkelijk. Ik ben zelf een tijd actief geweest in het geloof, maar na verloop van tijd sloeg de twijfel toe. Met name het idee de waarheid in pacht te hebben begon me tegen te staan.

Daarnaast kon ik steeds minder met de passieve houding ten opzichte van onrecht, waarbij het vooruitzicht van een hemel als excuus wordt gebruikt om lijden te accepteren. Lijden moet volgens mij geen passieve, maar een actieve keuze zijn. Het jezelf moeilijk maken helpt je te prioriseren wat echt belangrijk is. Het idee te moeten sterven om te kunnen leven is voor mij nog steeds heel belangrijk, maar dan wel als metafoor.

Het viel me ook op dat als mensen over god praten, ze het eigenlijk over zichzelf hebben. Met name fundamentalisten gebruiken ‘god’ graag als pseudoniem voor zichzelf, waarbij ‘gods wil’ in feite is wat ze zelf willen. Ik denk dat god de naam is die wij geven aan onszelf: wij zijn onze eigen god.

3- Hoe kwam je terecht bij de Nederlandse Kerk?

Ik zocht een plek voor Sophia om Nederlandse kinderen te ontmoeten. Ik geloof misschien niet zozeer in een god, maar wel in de kerk. Het idee dat we voor elkaar opkomen. Ik denk dat de mensen in de Dutch Church dat goed begrijpen, en ik wil daar graag een bijdrage aan leveren.

Het protestantisme was ooit onderdeel van een nieuw maatschappelijk model, en een antwoord op kerkelijk dogma. Dat model is nu echter ook dogma geworden, met een groeiende kloof tussen arm en rijk als gevolg. Voor steeds meer mensen is fundamentalisme nu een beter alternatief. Daarom moet ons maatschappelijk model opnieuw worden gedefinieerd. Voor de kerk ligt daarin, net als destijds, de belangrijke taak om tot een nieuw waardensysteem te komen.

4- Voel jij je thuis in Londen? En wat mis je aan Nederland?

Naast familie en vrienden mis ik aan Nederland het landschap. Het platte canvas, de rechte lijnen, en de overweldigende luchten die bijdragen aan een gevoel van vrijheid dat ik in Londen nog wel eens mis. De dynamiek en culturele veelzijdigheid van Londen spreken me wel heel erg aan.

Waar ik over twintig jaar ben weet ik niet. Het belangrijkste is voor mij een groot ‘thuis’, waar dan ook ter wereld, waar ik familie en vrienden kan ontvangen. De rest is bijzaak.

Maurits Ruis werd geinterviewd door Joost Röselaers

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten