In Focus: Rolf van Apeldoorn

Elke twee maanden wordt iemand geïnterviewd die betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Rolf van Apeldoorn aan de beurt, die zich al een leven lang verbonden voelt met de Nederlandse Kerk.

1.Waar komt u vandaan?
Ik ben geboren in september 1943 in Witmarsum, Friesland. Mijn vader was daar Hervormd predikant. In 1947 werd hij beroepen door de Nederlandse Kerk in Londen. Hij is tot 1961 predikant geweest van de kerk. Wij woonden in de pastorie in Twickenham, ik ging naar St Paul’s school. Mijn zusje is in 1952 overleden, op vierjarige leeftijd en na een ziekte. Haar as is bijgelegd in de crypt van de kerk, evenals de as van mijn vader.

2.Bewaart u nog herinneringen aan uw beginjaren in Londen?
Het was een spannende en dynamische tijd voor de kerk. In 1947 was de kerk aan Austin Friars nog in puin en de diensten werden gehouden in St. Mary’s Church Bourdon Street in Belgravia. Ondertussen werd de kerk aan Austin Friars herbouwd. Mijn vader was daar nauw bij betrokken. Je ziet dat terug in de vormgeving en bepaalde symboliek in de kerk. Maar hij hielp ook op praktische wijze mee. Zo zijn de mooie kroonluchters in de kerkzaal geplaatst door dierbare contacten van mijn vader. Het hout van de banken wist hij in Zuid-Afrika aan te schaffen. Mijn broer en ik waren ook regelmatig aanwezig bij de bouw van de nieuwe kerk en waren uiteraard bij de opening van de kerk in 1954 door prinses Irene. De sfeer in de kerk was destijds stukken formeler dan tegenwoordig. Mijn vader ging altijd de kansel op. De kerkenraad zat op de eerste bank, en de familie van kerkenraadsleden zat daar vlak achter. De kerk zat elke zondag bomvol! Er was een actieve kinderkerk, en het Open Huis voor jongeren werd druk bezocht.

3.U woont nog steeds in Engeland. Hoe is dat zo gekomen?
In 1961 keerden wij terug naar Nederland. Ik ging in militaire dienst. In 1969 ging ik aan de slag voor een Nederlands staal constructie bedrijf voor transport middelen. Mij werd gevraagd om het bedrijf in Engeland te vertegenwoordigen, gezien mijn achtergrond. Ik verhuisde weer terug en ontmoette in 1970 mijn Engelse vrouw. Wij wonen nog steeds met veel plezier in Buckhinghamshire. Wij hebben twee kinderen, en vier kleinkinderen.

4.Hoe is uw band nu met de Nederlandse Kerk?
Ik ben lid van mijn plaatselijke Church of England kerk maar voel mij nog steeds zeer verbonden met de Nederlandse Kerk. Een paar keer per jaar woon ik de diensten bij. Het is voor mij ook een link naar Nederland. Ik voel mij boven alles een Nederlander, bij verjaardagen van de Koninklijke familie en bij feestelijkheden in de familie hang ik de Nederlandse vlag uit.

Rolf van Apeldoorn werd geïnterviewd door Joost Röselaers

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten