In Focus: Ronald van der Heijden

Elke twee maanden wordt voor Kerknieuws iemand geïnterviewd die op de een of andere manier betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Ronald van der Heijden geïnterviewd, voorzitter van de beroepingscommissie.

  1. Waar kom je vandaan, en hoe ben je in Londen terecht gekomen?

Ik ben geboren en getogen in De Mortel, een klein dorpje in Brabant. Ik ben de jongste van het gezin en ik heb twee broers. Met een Friese moeder was ons gezin wellicht iets minder Brabants dan gemiddeld en we trokken er vroeger veel op uit. Elf jaar geleden verhuisde mijn baan bij ABN AMRO Bank van de Zuidas in Amsterdam naar The City. Toen hebben Annette en ik ervoor gekozen om ‘mee te verhuizen’. Bente, onze dochter was toen 6 maanden oud. Ruben is ruim vier jaar later geboren, hier in Engeland.

  1. Kom je uit een kerkelijk gezin? En hoe zou je jouw geloof nu beschrijven? 

Van huis uit ben ik katholiek. En als gezin gingen we elke week naar de kerk. Maar er werd thuis niet over gesproken. Terugkijkend denk ik dat ik wel het Christelijke geloof binnen is gekomen, maar zonder de dogmatiek van de katholieke kerk. Ik voel me nog steeds gelovig maar heb niet de behoefte om mezelf en mijn geloof in een kader te plaatsen. Mijn geloof voelt meer universeel van aard; het geloof in iets groters dan wijzelf. En geloof in dat er mensen (Jezus) zijn of zijn geweest die het het universele vertegenwoordigd hebben onder de mensen.

  1. Hoe kwam je terecht bij de Nederlandse Kerk?

Na onze verhuizing waren we op zoek naar een kerk waar we ons bij thuis kunnen voelen. We zijn destijds naar enkele lokale kerken geweest, maar voelden ons er niet zo op zijn plek. Rond zeven jaar geleden hoorden we van de Nederlandse kerk en zijn we er voor het eerst naar toe gegaan. Sinds vier jaar zijn we er met name te vinden als er kinderkerk is omdat we die zondagen er allemaal wat vinden. Ik denk zeker dat er toekomst is voor de kerk. Met als uitgangspunt de viering op zondagen en daaromheen een heel spectrum van meer en minder kerkelijke activiteiten. Ik voel me erg betrokken bij de kerk en ben regelmatig actief bij de kinderkerk en ben nu voorzitter van de beroepingscommissie en dus druk bezig met de continuïteit van de kerk.

  1. Voel jij je thuis in Londen?

Omdat ik zo druk bezig ben met mijn werk en gezin, mis ik niet zo heel veel aan Nederland. Wat ik/we het meest missen is het thuis gevoel. We wonen buiten London wat enerzijds heerlijk is, maar tegelijkertijd ben je in een dorp toch iets meer buitenstaander als je er niet geboren en getogen bent. Verder voel ik me heel erg thuis op mijn werk en dat zorgt ervoor dat ik me ook in zijn algemeen prima thuis voel in Engeland.

Ronald van der Heijden werd geïnterviewd door Joost Rӧselaers

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten