In Focus: Ruth Oei-Abraham

Elke twee maanden wordt voor Kerknieuws iemand geïnterviewd die op de een of andere manier betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Ruth Oei-Abraham geïnterviewd.

Zij is momenteel als pr- en communicatiemedewerker actief voor het Dutch Centre.

1.Waar kom je vandaan en hoe ben je in Londen terecht gekomen?

Ik ben geboren en opgegroeid in Amstelveen, een voorstad van Amsterdam. Nadat ik in 2005 mijn studie Communicatie heb afgerond, ben ik verhuisd naar Londen, om de eenvoudige reden dat ik een jaar daarvoor een hele leuke jongen was tegengekomen die in Londen woonde. Inmiddels zijn we 14 jaar verder en ben ik met die hele leuke jongen getrouwd en hebben we twee zoontjes, Max van negen en Boaz van acht.

2. Je werkt voor het Dutch Centre en bent zo met de Dutch Church in aanraking gekomen.

Hoe kijk je met jouw eigen Joodse achtergrond naar de Dutch Church en hoe deze kerk hier in Londen functioneert?

Als klein meisje vond ik religieuze tempels al fascinerend. En aan welk geloof het gebedshuis gerelateerd is, maakt mij niet uit. Van de synagoge op Curacao waar de grond is bedekt met zand tot de adembenemende St John the Baptist Church in Burford – ik kijk mijn ogen uit. En zo ook in de Dutch Church. Middenin het hart van Londen, dat inmiddels is vol gebouwd met kantoren -groot, modern en voorzien van veel ramen- mag ik werken in de Dutch Church, met al zijn historie, de prachtige glas-in-lood ramen en de bibliotheek met een verzameling indrukwekkende boeken. Nog mooier is het feit dat de kerk niet alleen gebruikt wordt voor religieuze evenementen of diensten, maar dat de kerk ook gebruikt wordt voor culturele evenementen waar iedereen welkom is en met open armen wordt ontvangen. En misschien juist omdat ik Joods ben, vind ik dat aspect extra bijzonder.

3. Jij bent de afgelopen maanden heel druk geweest met het Koningsdagfeest in en rond de Dutch Church. Hoe kijk je terug op die dag?

Bijna met ongeloof – want wat een geweldig succes is dat gebleken! Zoveel organisaties die samen een groot Koningsfeest willen realiseren, maar wel ieder met een eigen pet op en zijn eigen aanhang, dat is een aardige klus. Maar werkelijk elk aspect van Koningsdag was een succes: van de vrijmarkt en de Oudhollandse spelletjes buiten voor de kinderen tot de veiling en de muziek binnen. En wat dacht je van de honderden mensen, jong en oud, allen met een link naar Nederland die gezamenlijk het Wilhelmus zingen? Kippenvel-waardig!

4. Na heel wat jaren in Londen te hebben gewoond, heb je in het voorjaar besloten terug te gaan naar Nederland. Wat ga je mee nemen vanuit Londen en wat ga je missen?

Ik neem een vrachtwagen vol aan prachtige herinneringen met me mee  – ik kwam hier als net afgestudeerde van 25 en ga terug met een echtgenoot en twee kinderen. In een periode van 14 jaar hebben we vrienden gemaakt, Engeland ontdekt en onze eigen familiegeschiedenis gecreëerd. Die herinneringen -en pak hem beet 16.000 foto’s- neem ik mee terug naar Nederland. Wat ik ga missen? De prachtige musea, het bruisende Londen, rennen langs de Thames en natuurlijk de vriendschappen die we in de afgelopen jaren hebben gesloten. En, eerlijk is eerlijk, het Dutch Centre en de Dutch Church en mijn collega’s met wie ik mooie evenementen heb mogen organiseren, maar met wie ik bovenal veel heb gelachen – ik zal ze enorm missen.

Ruth Oei-Abraham werd geïnterviewd door Bertjan van de Lagemaat

 

 

 

 

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten