Petrus in het Land

Petrus in het land – Dutch Church

Petrus gaat het kanaal over om kerst te vieren bij de oudste protestantse gemeente ter wereld: de Dutch Church. Maar voelen de Nederlandse gemeenteleden zich al thuis in Londen?
We zijn in het historische hart van Londen te gast bij Bertjan van de Lagemaat, voorganger van de oudste protestantse gemeente ter wereld, de Dutch Church. Op de plek waar voorheen het Augustijnse Klooster stond, bevindt zich nu de Nederlandse Kerk.

‘Vandaag de dag wordt deze kerk niet meer bevolkt door protestantse vluchtelingen of Engelandvaarders’, vertelt de voorganger. ‘Toch ervaren de mensen die ik spreek dit als een plek als waar je thuis kan komen. Een home from home.’

Net als vele andere kerkleden mist Clarence Tan Nederland en vindt hij in deze kerk zijn thuis. ‘Ik kan hier zijn wie ik ben’, vertelt hij doelend op zijn Nederlandse nuchterheid,
Ook John Cunningham en John J. Johnston kunnen hier zichzelf zijn. Elk jaar komen zij terug naar de kerk waar zij als eerste homostel in Engeland trouwden. ‘Ik had nooit gedacht dat ik in de kerk zou kunnen trouwen met de man op wie ik verliefd was’, vertelt John Cunningham.

Bekijk hier de aflevering