Vandaar dit boek

claartje_kruijffNaar aanleiding van het verschijnen van mijn boek, Leegte achter de dingen/mijn zoektocht naar een betekenisvol leven, werd ik gebeld door een journalist voor een rubriek in de zaterdagbijlage Letter en Geest van Trouw. De rubriek heet: Vandaar dit boek.

Nou mevrouw Kruijff, zei de journalist: U had het kunnen verwachten, de rubriek heet immers Vandaar dit boek: Mijn eerste vraag dus: Vanwaar dit boek?

Ik kreeg aan de andere kant van de lijn- gelukkig kon hij het niet zien, vlekken in mijn nek. Ik had moeten oefenen… Want als je het niet in een one-liner, in een elevatorspeech kunt zeggen wat er te zeggen valt- dan haken veel mensen hoogstwaarschijnlijk al bij voorbaat af.

I575 C Kruiff book 19.05.16Om tijd te winnen vroeg ik of we mochten tutoyeren en ik stelde nog een paar geïnteresseerde vragen over het boek dat de vorige week besproken was. Maar een goede journalist laat zich niet van de wijs brengen dus ik moest er aan geloven.

De afgelopen maanden vroegen familie, vrienden en collega’s vaker: ‘En, waar gaat je boek over’. Het is een iets andere vraag maar komt toch in de buurt van: Vanwaar dit boek?

Dan brachten zij mij in verlegenheid en ik kon dan niet anders dan zeggen: ik ben hard aan het werk maar ik weet het ook nog niet precies. En eigenlijk wil ik het er niet over hebben! Op mijn beurt bracht ik hen dan in verlegenheid.

Een van de redenen dat ik het zo lastig vind om snel snel over dit boek te vertellen is- omdat het leven juist zo veel rommeliger, onvoorspelbaarder, verwarrender, verdrietiger maar ook mooier en rijker is dan dat ik in een regel of twee kan samenvatten. En over dit alles denk ik, voel ik en schrijf ik. De zoektocht die ik zelf heb gehad wilde ik graag delen. Op zoek naar betekenis, naar plaatsbepaling, naar mijn plek in de grotere wereld. Wie ben ik? Wie kan ik zijn ten opzichte van anderen en de wereld om mij heen? Wat wil ik? Wat kan ik geloven? Hoe ga ik om met de dingen die mij overkomen? En, wat voor een levenshouding past mij hierin? Ik hoop in mijn boek te delen wat ik zelf tot nu gevonden heb in mijn eigen leven en in ontmoetingen met anderen. Ook hoop ik en hoor ik nu ook terug dat mensen als ze het lezen met mij en dus met zichzelf en-of met anderen in gesprek gaan over de dingen die ze bezighouden.

De journalist had als laatste vraag: en, bent u trots op uw boek?
Ook weer zo’n vraag. Ik heb genoten van het schrijven- maar het was ook een worsteling én leerzaam. Bovendien is een boek over zo’n pretentieus en tegelijk dagelijks onderwerp als het leven misschien wel nooit af of goed genoeg. Ik moest denken aan de woorden van een van mijn collega’s als ik weer heb geworsteld met een verhaal voor op de zondagmorgen: ‘Tot hier heeft de geest je gebracht’. Tot hier heeft de geest mij gebracht.

Claartje Kruijff

Zie het boek bij Bol.Com

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten