Wat een titel kan doen…

Intrede Bishop of London Zaterdag 12 mei was een bijzondere dag. Op die dag, precies een week voorafgaand aan de Royal Wedding, werd the Right Reverend Dame Sarah Mullally geïnstalleerd als de 133ste bisschop van Londen, de eerste vrouw op deze belangrijke positie. Een historische gebeurtenis en daar wilde ik natuurlijk bij zijn! De installatie van een bisschop komt niet zo vaak voor in onze eigen City en als tolerante en liberale Nederlandse Kerk wilden we graag vertegenwoordigd zijn op deze belangrijke dag voor de Church of England. Maar hoe pak je dat aan? Een voorzichtig balletje opgooien tijdens de City Deanery Chapter, waar ik mijn collega’s van de Church of England ontmoet, had nog geen directe uitnodiging opgeleverd. Mijn collega’s hadden op dat moment zelf nog niet eens zekerheid of zij er bij mochten zijn of waar zij zouden zitten tijdens de installatie. Dan maar de stoute schoenen aantrekken en ons netwerk gebruiken. Met hulp van Rosalind Janssen, die precies weet hoe je met de hiërarchie binnen de Church of England moet omgaan, benaderde ik de Archdeacon of London, Father Luke Miller, die sinds het voorjaar adviseur is van onze kerk. En jawel, dankzij deze belangrijke connectie kwam ik binnen. Niet alleen als predikant van een buitenlandse kerk, maar op mijn andere titel: ‘The Pastor is by virtue of his office a Queen’s Chaplain’ schreef Father Luke aan de organisatie bij St. Pauls Cathedral. En dat – daar ben ik nu achter – maakt indruk. Ik kreeg niet alleen een uitnodiging voor de viering, maar was onderdeel van de procession of the clergy. Bij de uitnodiging zaten drie A4’tjes aan robing instructions. Voorafgaand aan de dienst mocht ik mij in the Dean’s Aisle tussen de Canons en de bisschoppen verkleden. Er werd door hen geïnformeerd naar mijn bijzondere stola met Royal Emblem. ‘I’m a Royal Chaplain to King Edward VI and all his successors,’ was mijn antwoord. Daar liep ik, of liever schreed ik, met mijn bijzondere stola door het middenpad van St. Paul’s Cathedral en kwam bijna helemaal vooraan te zitten om dit historische gebeuren van heel dichtbij mee te maken. Ja lieve mensen, voor deze Royal Chaplain was 12 mei een heel bijzondere dag!

Bertjan van de Lagemaat

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten