In Focus: Angelique Schoots

Elke twee maanden wordt voor Kerknieuws iemand geïnterviewd die op de een of andere manier betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Angelique Schoots geïnterviewd.

Waar kom je vandaan en hoe ben je in Engeland terecht gekomen?

Ik ben geboren in Tiel in een groot katholiek gezin. In Den Haag heb ik de opleiding tot verpleegkundige gevolgd in het Westeinde ziekenhuis, dit nadat ik een jaar als au pair in Londen heb gewerkt. Daarna heb ik de opleiding Maatschappelijke Gezondheidszorg gevolgd en ben Jeugdverpleegkundige geworden op een consultatiebureau in Scheveningen. In deze baan ben ik gezinnen gaan begeleiden die een extra steuntje in de rug konden gebruiken. In mijn werk kwam ik in aanraking met gezinnen waarbij psychiatrie, verslaving, armoede, alleenstaand ouderschap en tienermoeders in het geding waren. In Den Haag heb ik mijn man Ivar ontmoet en we hebben samen drie kinderen. Die kinderen zijn inmiddels volwassen en wonen niet meer thuis. Door het werk van mijn man ben ik nu, na heel wat jaar, weer in Londen beland. Hij bekleedt de functie van ambassaderaad voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid hier op de ambassade in Londen. 

Door de baan van je man, verblijven jullie dus tijdelijk in Londen. Je hebt je direct in het vrijwilligerswerk gestort binnen de Nederlandse gemeenschap. Hoe kijk je naar die gemeenschap en de rol die de Nederlandse Kerk daarbinnen speelt?

Door mijn werk voor het KWF en daarna ook voor Koningsdag Londen kom ik regelmatig in de Nederlandse Kerk. Ik vind het een prettige plek om te zijn, een mooie kerk met veel geschiedenis. De kerk speelt naar mijn idee een grote rol in de verbinding tussen de Nederlandse organisaties en de Nederlandse gemeenschap in Londen en het Verenigd Koninkrijk. Ook de maatschappelijke hulpverlening aan mensen in nood vanuit de kerk, via de diaconie, is een mooi gebaar aan de gemeenschap. Destijds, als au pair in Londen, ging ik ook al naar de Nederlandse Kerk, naar ontmoetingsavonden van het Open Huis, alwaar ik andere au pairs leerde kennen.

Eén van de vrijwilligersfuncties die je op je hebt genomen is die van trustee bij het Koning Willem Fonds, een belangrijke organisatie die dit jaar 150 jaar bestaat. Wat heeft die betrokkenheid bij het Fonds jouw opgeleverd? En hoe kunnen mensen die dit lezen ook zelf betrokken raken?

Door mijn werk als jeugdverpleegkundige met de gezinnen die het op mentaal en financieel vlak moeilijk hadden, vond ik de link met het Koning Willem Fonds. Ik vind het mooi om te zien hoe alle trustees en de social coördinator bij het KWF zeer betrokken zijn bij de mensen die ons om ondersteuning vragen en dat we met kleine giften mensen weer op weg kunnen helpen. Tijdens huisbezoeken vind ik het fijn dat mensen hun verhaal en zorgen kwijt kunnen. Bij het KWF merken we dat mensen sneller in de problemen komen als gevolg van de ‘cost of living’ crisis. Veel meer mensen vragen om hulp. Mensen die meer informatie willen over het KWF kunnen de website bezoeken: www.koningwillemfonds.org.uk 

En donaties zijn altijd van harte welkom!

Ook bij de voorbereidingen van Koningsdag ben je heel actief. Eerst namens het KWF en nu met eigen titel als coördinator van de kinderspelen. Waar verheug je je op voor de editie van 2024? En kun je alvast een tipje van de sluier lichten over wat er op 27 april te gebeuren staat? 

Koningsdag Londen was vorig jaar een groot feest en dat gaan we dit jaar weer doen! Ik verheug mij op een stralende dag met veel gezelligheid en oranje uitdossingen. Dit jaar doen we geen veiling, maar wordt er een raffle gehouden. Daarnaast zijn er natuurlijk weer  Nederlandse spelletjes te doen voor jong en, dit jaar met een spelletjes kaart voor vowassenen, ook voor oud. Er komt een open podium waar je je talenten kunt tonen, er zullen volop lekkere Nederlandse hapjes en snoep zijn om te eten en we toasten op de koning met oranjebitter!

Angelique Schoots werd geϊnterviewd door Bertjan van de Lagemaat