In Focus: Edwin Welman

Elke twee maanden wordt voor Kerknieuws iemand geïnterviewd die op de een of andere manier betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Edwin Welman geïnterviewd. Edwin is al een tijd bij het Dutch Centre betrokken als trustee en zal binnenkort ook officieel toetreden tot de kerkeraad van de Nederlandse Kerk. Sinds de zomer draait hij al mee in de kerkeraad.

Waar kom je vandaan en hoe ben je in Londen terecht gekomen?

Oorspronkelijk kom ik uit Glanerbrug, een dorp tussen Enschede en de Duitse grens. Inderdaad uit het mooie Twente. In 2001 ben ik naar Chicago vertrokken voor mijn werk. Daar heb ik drie jaar gewoond en gewerkt en in 2004 ging ik naar London. Na twee jaar ben ik gevraagd om voor ABN AMRO in Dubai (UAE) aan de slag te gaan. Omdat de financiële wereld behoorlijk op zijn kop kwam te staan, ABN AMRO de nodige veranderingen onderging en ik eigenlijk wel uitgekeken was op de twee seizoenen (warm en heet) in Dubai, ben ik in 2010 weer terug gekomen naar London.

In wat voor kerk ben je opgegroeid, hoe spelen kerk en geloof een rol in je leven nu en hoe kijk je daarbij naar de Nederlandse Kerk in Londen?

Van huis uit ben ik Rooms-Katholiek en als gezin gingen we iedere zondag naar de kerk. Gedoopt, Eerste Communie en het Vormsel, alle sacramenten heb ik meegekregen. De geloofsgemeenschap in Glanerbrug was/is erg belangrijk voor mij. Ik heb het nodige vrijwilligerswerk gedaan in de parochie; jeugdwerk, redactie parochieblad en parochiebestuur. Ik ben trouwens nog steeds een van de redacteuren van het parochieblad. Hier in London probeer ik iedere zondagmorgen naar de kerk te gaan. Dat lukt niet altijd, maar als het even kan bezoek ik een katholieke kerk in de buurt. Voor mij een moment van bezinning, even tot rust komen en hopelijk uitgedaagd worden door de preek. Een goede preek kom je helaas niet vaak genoeg tegen. Te vaak is het een theoretisch verhaal met geen contact punten met mijn dagelijks leven. Zo jammer en zo’n gemiste kans.

De Nederlandse Kerk is een fantastische historische plek waar Nederlanders al eeuwenlang bijeenkomen. Graag draag ik een steentje bij om het gebouw, maar ook die ontmoetingsplek voor de gemeenschap van Nederlanders in het VK voor de generaties na ons te bewaren.

Wat heeft jou aangetrokken om in te gaan op de vraag van de kerkeraad om trustee bij de Dutch Church te worden en wat hoop je bij te kunnen dragen?

Zoals gezegd, ik ben praktiserend katholiek en zal dat ook altijd blijven. Dat heb ik zo vanuit mijn ouders, vanuit mijn familie meegekregen. Ik zie dat als een geschenk en ben er dan ook zeer dankbaar voor. De Nederlandse Kerk is voor mij de verbinding met Nederland, een groep Nederlanders die samenkomen (en dat al vele eeuwen lang) om hun geloof te belijden, samen te zingen en te vieren. Mijn bijdrage zal velerlei zijn en niet in een woord samen te vatten. Alhoewel, misschien is ‘generalist’ wel van toepassing. Ik heb nu al als lector opgetreden, met de cantorij meegezongen, vergaderingen van de kerkeraad bijgewoond en binnenkort is er een gesprek met een architect over het gebouw.

We gaan richting de kerstdagen. Kerst is hier in Engeland iets heel groots. Wat is voor jou belangrijk als het om kerst gaat en hoe ben jij gewend om kerst te vieren?

Kerst is voor mij een feest wat je met familie doorbrengt. In de afgelopen 20 jaar, sinds ik uit Nederland ben vertrokken, is het altijd gelukt om met kerst in Twente te zijn. Samen in de kerstnacht naar een nachtmis en dan na afloop samen een broodmaaltijd thuis. Kadootjes doen wij altijd met Sinterklaas, dus kerst gaat voor ons om het samenzijn. Samen een wandeling in de buurt, samen spelletjes doen en samen koken en eten. Vorig jaar hebben we het in twee groepen gedaan, met name vanwege Covid. We zijn met vier kinderen thuis en er zijn nu acht kleinkinderen. Lekker druk als we met de hele familie bijeen zijn, maar ook super gezellig. Ik kan mij er nu reeds op verheugen. Wat geloof betreft moet ik overigens zeggen dat voor mij persoonlijk Pasen belangrijker is dan kerst. Met Pasen voel ik mij meer een volger van Jezus Christus dan met kerst en ben ik ook veel meer met mijn geloof bezig.

Edwin Welman werd geïnterviewd door Bertjan van de Lagemaat