In Focus: Maria Mizen-Braune

Elke twee maanden wordt voor Kerknieuws iemand geïnterviewd die op de een of andere manier betrokken is bij de Nederlandse Kerk. Deze keer is Maria Mizen – Braune geïnterviewd voor In Focus.

Waar kom je vandaan en hoe ben je in Engeland terecht gekomen?

Ik ben geboren in Enschede net na de oorlog en opgegroeid in het Oosten van het land. Eerst een paar jaar in Drenthe en daarna terug in het Twentse Goor. Daar heb ik mijn schooljaren doorgebracht met mijn ouders, broer en zus. Mijn moeders jongste zus was met een Engelsman getrouwd. Hij was in 1945 legerpredikant. Ik had daardoor van jongs af een bijzondere band met Engeland. Mijn eerste bezoek aan Engeland was al in 1957 toen we met ons gezin de zomervakantie in Derby doorbrachten, waar mijn oom dominee was.

Via die link heb ik ook mijn man Anthony leren kennen. Hij was koorknaap in het koor van de kerk. Ik ben met hem gaan schrijven als penvrienden. In 1962 hebben wij als 16-jarigen elkaar voor het eerst ontmoet. Dat is dus al meer dan 60 jaar geleden! Ik mocht van mijn ouders met een vriendin alleen naar mijn tante, oom en nichtje toe voor de Kerstvakantie. Anthony kwam ons ophalen uit London. Een jaar later bracht ik een jaar in Derby door om Engels te leren. Ik ben nog wel even terug geweest in Nederland, maar in 1966 ben ik voorgoed naar hier gekomen. Eerst werkte en woonde ik in St. Christophers Railway Orphanage terwijl Anthony de kweekschool afrondde in Chelsea. Toen hij klaar was, zijn we getrouwd. Dat gebeurde in Nederland, omdat mijn vader ons kon trouwen. Vanaf dat moment was mijn leven hier. We kregen twee zoons in Derbyshire, die heel erg welkom waren. Toen Anthony het lesgeven vaarwel zei en bij de Royal Navy ging werken, zijn we voor zijn werk regelmatig verhuisd. Het was fijn om, door in verschillende delen van Engeland te wonen, het land beter te leren kennen. Nu zijn we blij om in The New Forest te wonen, een mooi stukje Engeland en niet ver van de kinderen.

Hoe kijk je als Nederlander die al lang in Engeland woont naar de Nederlandse Kerk en haar rol voor Nederlanders die hier korter of langer verblijven?

Ik denk dat de Nederlandse kerk verschillende dingen betekent voor iedereen en dat geldt ook voor mij. De kerk als home from home, je eigen taal horen en kunnen spreken, gezellig koffiedrinken na de dienst en andere sociale evenementen. Zeker wanneer je soms een beetje heimwee hebt, of voelt dat je toch wat anders in elkaar zit dan de Britten, is het denk ik heel fijn om even tussen je ‘eigen mensen’ te zijn. Ik kan me voorstellen dat dat zeker zo voelt, wanneer je hier maar kort hoeft te zijn. Ook na al die jaren, dat ik hier woon, zijn er voor mij altijd nog verschillen die soms moeilijk zijn uit te leggen aan Engelse familie of buren. Op een plek als de Nederlandse Kerk hoef je dat niet uit te leggen. Het is goed om daar ‘onder elkaar’ te kunnen zijn. 

Jij bent één van de mensen die juist in de Covid-tijd meer betrokken is geraakt bij onze kerk, dankzij de donderdag tea-zoom en de livestreams. Hoe belangrijk is die nieuwe vorm van kerk zijn voor jou en waar zie je wellicht nog meer mogelijkheden? 

Jaren geleden heeft een goede Nederlandse vriend ons adres aan de kerk doorgegeven.  Sinds die tijd krijgen wij trouw het Kerknieuws. Gedurende de Covid-tijd kreeg ik vaak een uitnodiging voor een zoom thee uurtje op donderdagmiddag. Ik weet niet precies meer wanneer ik dit voor het eerst probeerde, maar het was een zeer goede ervaring. Ik voel me welkom en het is erg gezellig. Ik kijk er elke donderdag naar uit. In de lockdown zijn we ook begonnen elke zondag de dienst te volgen via Facebook. Voor ons voelt het inmiddels als ‘naar de kerk gaan’. De tolerantie en de acceptatie die we in de diensten en van de mensen ervaren, verheugt ons. We hopen zo nu en dan in de kerk te zijn en de dienst live mee te maken. Dit is wel een van de positieve dingen die ons gegeven is gedurende de pandemic. Veel dank aan iedereen in de kerk die daar hard voor werkt. Ik zie voor de toekomst zeker meer mogelijkheden. Misschien zo nu en dan een discussie over een actueel onderwerp en hoe de kerk daarin staat? Of een mogelijkheid om met elkaar door te spreken over een prekenserie.

Het is bijna Kerst. Op onze vernieuwde website willen we een ‘bezinningspagina’ opzetten waarop we onder andere aan mensen vragen welke muziek/liederen hen raken? Is er voor jou een kerstlied met bijzondere betekenis? En is dat een Nederlands of een Engels lied? 

Ik heb zelf niet echt een speciaal lied voor Kerst. Ik geniet wel ontzettend van koormuziek, de Messiah van Händel is geweldig om in deze tijd te luisteren. Maar het is ook ‘uplifting’ om een Mis van Mozart op te zetten. Er is zo veel mooie muziek, waar we van kunnen genieten!

Maria Mizen – Braune werd geϊnterviewd door Bertjan van de Lagemaat